AKTA PENAGIH DADAH PDF

Akta AKTA PUSAT JAGAAN SUSUNAN SEKSYEN. BAHAGIAN I . dikendalikan dengan sahnya di bawah Akta Penagih Dadah. akta akta dadah berbahaya. (langkah-langkah pencegahan khas) Mengandungi segala pindaan hingga 1 Januari Diterbitkan. Penagih Dadah (Rawatan dan Pemulihan).. (B) / Warta.U. P April Undang-undang Malaysia Akta Akta Penagih Dadah (Rawatan.

Author: Fauzil Mugul
Country: Mauritius
Language: English (Spanish)
Genre: Science
Published (Last): 13 April 2011
Pages: 494
PDF File Size: 9.98 Mb
ePub File Size: 15.82 Mb
ISBN: 324-2-28213-122-1
Downloads: 36434
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Dura

Oleh sebab itu, sangat penting untuk anda mempunyai asas kefahaman tentang undang-undang dadah di Malaysia, walaupun anda bukan seorang pengguna atau penyeludup.

How do you even put a company in jail?? Menurut beberapa laporan berita, kerajaan dikatakan telah bersetuju untuk meminda undang-undang untuk memberikan kuasa budi bicara pada mahkamah untuk mengenakan bentuk hukuman yang lain selain dari hukuman mati. Terima kasih kepada pengumuman di dalam pesawat kerana sering memaklumkan hukuman mati menanti anda jika terlibat najis dadah namun, apa yang mungkin anda tidak tahu adalah…. Mana-mana orang lain yang mungkin mempunyai akses kepada dadah tersebut.

Ini juga menimbulkan persoalan etika:. Walau bagaimanapun, ini tidak terhad kepada hukuman keras. Di samping itu, jika anda didapati bersalah memiliki lebih dari 5 gram heroin, anda boleh dijatuhi hukuman penjara 5 tahun hingga ke seumur hidup dan minimum 10 sebatan di bawah seksyen 39A 2.

Perubahan dalam undang-undang hanya berlaku pada tahun Butiran ddaah mungkin membolehkan pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan terperinci dan juga boleh digunakan untuk menyokong pembelaan anda di mahkamah jika anda didapati bersalah.

Pada tahuntelah dihuraikan di Parlimen bahawa jenayah pengedaran dadah antara dan sebenarnya telah meningkat walaupun hukuman mati mandatori dijalankan. Selain daripada hukuman yang dinyatakan di atas, terdapat sekatan lain yang anda mungkin hadapi kerana kesalahan berkaitan dadah. Mana-mana orang yang boleh menyokong cerita anda Butiran ini mungkin membolehkan pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan terperinci dan juga boleh digunakan untuk menyokong pembelaan anda di mahkamah jika anda didapati bersalah.

  KAWASAKI MULE 550 PDF

UiHua Chief keyboardist at Asklegal. Ini daadh termasuklah pembekuan atau lucut hak aset seperti rumah atau akaun bank di bawah Akta Dadah Berbahaya Perlucuthakan Harta atau Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram jika daadh boleh dibuktikan bahawa aset-aset ini adalah digunakan untuk aktiviti haram yang ditetapkan di bawah undang-undang ini.

Anda diminta untuk berhenti dan diperiksa ketika sedang membawa beg rakan. Dalam kebanyakan kes dimana orang ditangkap dengan najis dadah, mereka akan mendakwa bahawa mereka tidak tahu dadah tersebut ada aktq situ.

Perbuatan dan elemen mental niat dan kesalahan ketiga-tiga asas ini diperlukan untuk mencari seseorang yang bersalah kerana memiliki dadah. Kedua-dua ini ditempatkan di seksyen 37 ADB, yang menyediakan senarai prasangka yang boleh digunakan dalam kes-kes dadah. Break a promise, break my heart. Ini juga menimbulkan persoalan etika: Dalam kes ini, Timbalan Pendakwa Raya hanya perlu membuktikan bahawa beg itu berada dalam kawalan dan jagaan fizikal anda.

Seksyen aita da akkta agak luas, jadi anda boleh mengetahuinya dengan lebih lanjut di sini. Namun, jika anda disabit kesalahan memiliki sejumlah kuantiti berat dadah atau mengedar dadah, ikat jamin adalah tidak dibenarkan.

Jangan meninggalkan barang-barang kepunyaan anda tanpa dijaga atau tanpa diperhati di tempat awam. Hukuman kerana memiliki dadah boleh berbeza-beza daripada denda ke penjara seumur hidup dan sebatan; bergantung kepada berat dadah berkenaan. Can you sue if someone breaks a pinky promise in Malaysia?

Don’t ask me legal questions. Walau bagaimanapun, prasangka ini adalah boleh dihapuskan; dimana penayih boleh membawa bukti untuk menidakkan atau menafikan hakikat bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang dadah tersebut, atau anda tidak mengedar dadah berkenaan.

  A PLAGUE OF TICS DAVID SEDARIS PDF

Tips keselamatan tambahan Berhati-hati dan sentiasa berjaga apabila orang yang tidak dikenali atau rakan meminta bantuan anda menjaga atau membawa barangan mereka. penavih

Primary Menu

Jadi bagaimana pihak mahkamah menentukan perkara itu sahih atau tidak? Pihak pendakwa menunjukkan anda mempunyai jagaan fizikal dan mengawal dadah, atau apa-apa di mana dadah tersebut telah berbungkus seperti kotak, beg, parcel, dan lain-lain.

What they do can extend to your tenants as well. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, beberapa tokoh terkemuka di Malaysia telah berpendapat terdapat keraguan terhadap keberkesanan hukuman mati mandatori dalam menghalang pengedaran dadah dan – tidak berkaitan dengan artikel ini – membunuh.

What can you do? Akta ini juga membenarkan menteri untuk menyekat pergerakan anda ke kawasan yang tertentu melalui perintah sekatan.

Setiap daripada kesalahan ini mempunyai hukuman yang berbeza dan cara mahkamah menentukan jika anda bersalah atau tidak juga berbeza. Prasangka adalah pendirian legal yang membolehkan mahkamah untuk menganggap kewujudan fakta tertentu berdasarkan bukti dan sokongan fakta lain. Jawapannya – Prasangka dadwh. Chief keyboardist at Asklegal. Prasangka mengedar pula bergantung pada berat dadah berkenaan.

Selain hukuman mati, ini 5 perkara anda perlu tahu |

Hal ini membuktikan kesalahan memiliki dadah. Click here for the English version ]. Bagaimana juga pihak mahkamah menentukan sama ada anda bersalah kerana memiliki dadah atau lebih parah, mengedar dadah? Walaupun ia mungkin tidak sopan untuk memeriksa barangan orang ppenagih, undang-undang mengenakan kewajipan ke atas anda untuk menyemak dan memeriksa jika terdapat barangan seludup.