CIRI CIRI NYAMUK ANOPHELES PDF

ciri-ciri jentik nyamuk anopheles pdf editor. Quote. Postby Just» Tue Aug 28, am. Looking for ciri-ciri jentik nyamuk anopheles pdf editor. Will be. Penelitian khromosom politen ovarium nyamuk Anopheles sundaicus dun landa-tanda yang konsisten, merupakan ciri-ciri dari setiap lengan khromosom. Vektor penyakit malaria: Anopheles dua yaitu Host Intermediate/penjamu sementara (manusia) dan Host Definitif /penjamu tetap (nyamuk).

Author: Kajill Tulkree
Country: Lesotho
Language: English (Spanish)
Genre: Health and Food
Published (Last): 20 January 2015
Pages: 213
PDF File Size: 3.77 Mb
ePub File Size: 13.55 Mb
ISBN: 697-9-74858-638-6
Downloads: 14590
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Meztijas

Di antara pelbagai jenis Ensefalitis itu, EEE dikatakan paling berbahaya dengan menyebabkan kematian pada kadar 70 peratus, sedangkan kadar kematian yang disebabkan oleh WEE dan SLE adalah lebih rendah. Negara yang mempunyai wabak besar di masa lalu, tetapi telah mengawal penyakit ini melalui vaksin, termasuk ChinaKoreaJapanTaiwan dan Thailand. Kajian yang telah dilakukan membuktikan bahawa jangkitan sesuatu jenis ‘Ensefalitis Arboviral’ biasanya terhad di dalam sesuatu lengkongan kawasan geografi tertentu.

Golongan remaja dan kanak-kanak, apatah lagi bayi, ialah golongan yang mudah dijangkiti oleh WEE, manakala SLE kerap menjangkiti golongan pertengahan umur atau yang lebih dewasa. Beberapa kesan teruk menandakan permulaan penyakit ini pada manusia.

Dengan itu Ensefalitis dan Ensefalomielitis merupakan petanda kepada penyakit-penyakit utama yang menyerang sistem saraf pusat. Agen penyebab virus Japanese encephalitis merupakan virus bersampul genus flavivirus; ia berkait rapat dengan virus West Nile dan virus encephalitis St.

ciri-ciri jentik nyamuk anopheles pdf editor – PDF Files

Japanese encephalitis mempunyai tempoh pengeraman sekitar 5 hingga 15 hari dan kebanyakan jangkitan anophelex asymptomatik: Tanda yang terjadi semasa tahap encephalitic teruk termasuk leher kejang, cachexia, hemiparesis, kejang dan suhu badan tinggi antara 38 dan 41 darjah Selsius. Apabila otak terjejas, secara tidak langsung maka saraf tunjang akan turut terbabit sehingga mewujudkan keadaan yang dipanggil Ensefalomielitis Encephalomyelitis. Pada tahun virus Japanese Enchepalitis diasingkan dari babi di Kapuk.

  BREAKOUT BY JOEL OSTEEN PDF

Setelah jangkitan penyakit-penyakit itu dapat dibendung atau faktor-faktor penyebabnya dapat dikurangkan, kecemasan dan kebimbangan tersebut akan bertukar menjadi kealpaan dan sikap ambil mudah kembali menjejaskan amalan hidup sihat. Namun sejarah kesihatan di negara ini sudah beberapa kali membuktikan bahawa kecemasan dan kebimbangan itu tidak akan berpanjangan.

Kos vaksin yang tinggi, yang diternak dalam tikus hidup, bererti negara miskin tidak mampu memberikannya sebagai sebahagian program imunisasi umum.

Ensefalitis Jepun

Penggunaan eksplisit et al. Jangkitan dalam babi adalah tanpa tanda asymptomatikkecuali bagi babi bunting, apabila keguguran dan kecacatan janin kesan biasa. Japanese encephalitis merupakan punca utama viral encephalitis di Asiadengan 30,—50, kes dilaporkan setiap tahun.

Jarang sekali, tindak balas urticarial boleh berlaku empat hari selepas suntikan. Japanese cirk telah dilaporkan Kepulauan Torres Strait dan dua kematian dilaporkan di tanah besar utara Australia pada Oleh kerana pesakit-pesakit sendiri boleh menjadi sumber kuman-kuman penyakit, maka sebarang langkah pencegahan haruslah melibatkan usaha merawat, mengawasi dan memantau pesakit-pesakit tersebut, serta melindunginya atau menasihatkan mereka supaya melindungkan diri daripada organisma-organisma vektor yang lain.

Tempoh pengeraman pelbagai jenis Ensefalitis itu ialah di antara 5 hingga 15 hari. Jangkitan pada babi adalah tidak kelihatan asymptomatikkecuali pada babi bunting, apabila keguguran dan janin cacat adalah turutan biasa. Manusia, kerbau, dan kuda merupakan hos akhir dan penyakit timbul sebagai encephalitis membawa maut. Individu-individu yang dijangkiti mungkin clri akan menghadapi masalah neurologi atau gangguan-gangguan saraf.

ciri-ciri jentik nyamuk anopheles pdf editor

Jawapan kepada masalah umum mungkin tiada kaitan langsung dengan keadaan kesihatan anda. Bagi penyakit Cjri misalnya, sumber utama virus penyebab kepada edaran jangkitan penyakit ini ialah haiwan-haiwan ternakan yang dijangkiti terlebih dahulu, seperti babiarnabkudaayamburung liar dan sebagainya. NS1 juga dihasilkan dalam bentuk rembesan. Pesakit-pesakit yang mempunyai ketahanan badan yang kuat mungkin boleh pulih tetapi menghadapi risiko hilang ingatan.

Penduduk di kawasan desa berhampiran ladang babi, di lokasi endemik merupakan paling berisiko; Japanese encephalitis jarang berlaku di kawasan bandar. Taburan penyakit Ensefalitis Jepun merebak di Asia hingga Demam, pening dan lesu adalah citi tidak khusus penyakit ini yang mungkin berpanjangan bagi tempoh antara 1 hingga 6 hari.

  AKTA PENDAFTARAN KELAHIRAN DAN KEMATIAN 1957 PDF

Penyebaran virus ini di Australia amat membimbangkan pegawai kesihatan Australia disebabkan pengenalan tanpa dirancang Culex gelidusberpontesi sebagai vektor virus, dari Anoheles. Sila dapatkan nasihat doktor atau pakar perubatan bertauliah mengenai kesihatan anda.

Dalam kes yang diketahui sesetengah kesan termasuk mual, pening, sakit kepala, demam, muntah, ciiri kadang-kala buah zakar bengkak. Antibodi peneuteral bertahan dalam kitaran bagi sekurang-kurangnya dua hingga tiga tahun, dan mungkin lebih lama.

Tidak terdapat rawatan khusus bagi Japanese encephalitis dan rawatan hanya sebagai sokongan. Vektor terpenting adalah C. Penggunaan vaksin secara meluas dan pembangunan membantu mengawal penyakit ini di Jepun, Korea, Taiwan dan Singapore. Kadar kes kematian adalah antara 0. Jangkitan pada manusia berlaku pada telinga, terutama cochlear.

NS3 adalah putative helicasedan NS5 merupakan polymerase virus. Cigi Japanese Encephalitis atau dikenali dengan hanya J. Penyebaran merentasi tembuni telah dilihat. Jangkitan dengan JEV memberikan kekebalan sepanjang hayat. Dalam segi yang lain, jika seseorang individu awam tidak dapat mengaitkan gejala yang dihadapinya dengan penyakit yang menjangkitinya, atau sama sekali tidak mengetahui bahawa gejala-gejala yang ada pada dirinya adalah kerana jangkitan sesuatu jenis penyakit, maka beliau secara tidak langsung dan tanpa disedarinya menjadi penyebar kuman penyakit yang menjangkitinya itu.

Dalam projek lain Wikimedia Commons.

Sikap ambil mudah tentang kemungkinan berlakunya sesuatu jangkitan, telah pun diakui oleh agensi-agensi kesihatan antarabangsa sebagai faktor utama yang meyebabkan program- program pencegahan gagal dilaksanakan secara berkesan dan berkesan.